Arts escèniques Conferències Exposicions i més Teatre i arts

“La gran aventura dels “bolsilibros” Bruguera (1946-1986), al Castell fins al 22 de maig

El Castell de Cornellà presenta una nova exposició sobre els primers llibrets de butxaca de l’editorial Bruguera, que van aparèixer durant la postguerra i que, per a una generació, eren l’excusa perfecte per evadir-se de la seva dura realitat. Aquesta mostra estarà disponible fins al 22 de maig i es pot visitar a la sala d’exposicions del Castell tots els diumenges i festius, de 10 a 14 h o de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h.

A la postguerra, en una economia de subsistència, els llibrets de butxaca de l’editorial Bruguera —anomenats bolsilibros: aventures a tot tren amb històries autoconclusives de tots els gèneres— van ser una finestra de la cultura popular a mons allunyats de la grisa realitat de la majoria dels lectors. Arribaven al quiosc amb una tipografia diminuta i paper de mala qualitat aprofitat al màxim, però els qui havien perdut la Guerra Civil veien el color viu d’aquelles cobertes i aspiraven a llegir-ne l’interior com una promesa de luxe, atractiu físic, vitalitat, aventura i, fins i tot, sensualitat.

D’aquesta manera, l’editorial Bruguera va omplir els quioscos amb milers d’aquestes petaques de paper que feien rodar el cap del lector amb aventis de pel·lícula. Des de 1946 fins a la mort de la Bruguera el 1986, hi ha col·leccions per a tots els gustos. L’univers adult cabia sencer a la butxaca dels qui anaven curts d’armilla. I les novel·les de duro van ser un fenomen sociològic alfabetitzador, a més de crear un gust pels gèneres populars que el cinema autòcton dels seixanta i les revistes per a adults dels setanta i vuitanta després, explotarien amb llibertat.

“La gran aventura dels bolsilibros Bruguera” és una exposició —comissariada pel periodista i professor universitari Joaquim Noguero— que homenatja la llarga vida d’aquelles col·leccions farcides de pseudònims estrangeritzats: Peter Debry, Mark Halloran, Silver Kane, Ralph Barby, Curtis Garland, Frank Caudett, Burton Hare, Clark Carrados, Lou Carrigan, Adam Surray, Keith Luger, Vic Logan, Adolf Quibus, Rocco Sarto, Lem Ryan, Alex Simmons o Law Space (aquests dos, d’Enrique Sánchez Pascual, pare del sabadellenc Enrique S. Abulí) apareixen, entre d’altres, a les cobertes il·lustrades per artistes com Freixas, Provensal, Cortiella, Badia Camps, Bosch Penalva, E. Martín, M. García, J. Sampere, L. Almazán o Desilo, Antonio Bernal o Salvador Fabà. Per la via de la lletra i de la imatge, els bolsilibros van fer diana al cor de l’època.

La mostra ha estat produïda per la Fundació 1859 Caixa Sabadell, amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona i la Biblioteca La Bòbila de L’Hospitalet.

També podeu visitar “El farcell de la postguerra”, al Museu Palau Mercader

El Museu Palau Mercader acull una exposició que mostra l’enginy de la població per alimentar-se durant els anys més durs de postguerra. Està disponible fins al 4 de setembre. L’horari d’obertura és diumenges i festius, de 10 a 14h i de dilluns a divendres, en activitats programades i hores a convenir per a grups concertats.

Deixa un comentari